Az ingatlanbefektetési formát egyre többen választják napjainkban. Mindenki különböző stratégiákkal és hozamokkal dolgozik, de egy biztos: Ingatlanból több ember gazdagodott meg, mint bármi másból a világon.

Nézzük, hogy miért ajánljuk mi is ezt a befektetési formát!

Ha valaki eljut odáig, hogy van egy kis megtakarítása, amit befektetne, akkor mindig jön is rögtön utána a kérdés, hogy na jó, de mibe fektessem?

Számtalan befektetési lehetőség létezik, kezdve a bankbetétektől, a befektetési alapokon keresztül, akár az üzletrész vásárlásokig. Ha megteheted, és van rá affinitásod, akkor én személy szerint azt ajánlom, hogy próbálj ki több mindent az elején, és teszteld, hogy Neked mi az, ami a leginkább testhez álló befektetési forma.

Amit mérlegelned kell a befektetési stratégiád meghatározásakor:

  • Mekkora hozammal lennél elégedett?
  • Milyen kockázatot vagy hajlandó bevállalni?
  • Mennyire fontos számodra a likviditás?
  • Tudsz-e jól időzíteni a jelenlegi piacon?

A hozam és a kockázat mindig kéz a kézben járnak. Illetve azt szokták mondani, hogy minél kockázatosabb egy befektetési forma, annál nagyobb hozammal kecsegtet. Na jó, de ki akarja kockázatni a nehezen összekuporgatott megtakarításait. Én biztosan nem, és jobban teszed, ha Te sem ilyen formát választasz.
Nekem például a tőzsdézés tűnik egyfajta hazárdjátéknak. Persze, értem én, hogy a piacok mozgása néhány esetben előre látható, prognosztizálható, de sok esetben teljesen ellentételesen mozog a piac a várthoz képest. Próbálkoztam vele, de soha nem éreztem magaménak. Folyamatosan naprakésznek lenni, figyelni a külföldi adatokat, éjjel-nappal grafikonokat bújni, ez nem az én világom.

Az ingatlanbefektetésekben ezzel szemben az a jó, hogy általában egy előre megjósolható hozamot tudsz vele realizálni, viszonylag kiszámítható kockázat mellett.

Az biztos, hogy a befektetett tőkédet nem kockáztatod, ha ügyesen, és jó időzítéssel fekteted ingatlanba a pénzed. Lényegében a kockázat az, hogy mekkora lesz a profit nagysága egy bizonyos ingatlanügylet végén.

Nos, az ingatlanbefektetésekre azt szokták mondani, hogy nem elég likvid, ami lényegében azt jelenti, hogy nem juthatsz hozzá bármikor a pénzedhez. “Ha ingatlanba fekteted a pénzedet, és hirtelen szükséged lenne rá, akkor ki tudja, hogy vajon mennyi idő alatt tudod értékesíteni a lakásodat” – szokták mondani.

Vannak olyan ügyletek, és helyzetek, amikor ez igaz is lehet. Sokan például azt mondják, hogy a vidéken jobban megéri most lakást venni, hiszen nem olyan drágák, viszont közel olyan magas az értéknövekedés, és viszonylag jó áron lehet bérbeadni is a lakásokat. Sőt, elképzelhető, hogy az alacsonyabb bekerülési értékek miatt akár még magasabb hozam is érhető el jelenleg, mint a budapesti piacon. DE! Soha ne felejtsd el, hogy egy vidéki ingatlan soha nem lesz annyira likvid, mint egy fővárosi. Ez annak köszönhető, hogy Budapesten rendkívül nagy a kereslet az ingatlanokra, és szinte azonnal értékesíthető egy ingatlan, a kérdés talán csak az, hogy mennyiért. De egy vidéki kis faluban akár évekig is árulhatnak egy lakást/házat, amíg valaki megveszi, de olyan is van, hogy egyszerűen eladhatatlan.

Egy ingatlan likviditása mindig azon múlik, hogy hol van az a bizonyos ingatlan, és mennyire vonzó a piac többi szereplője számára.

A befektetéseink vonatkozásában az időzítésnek is kulcsfontosságú szerepe van, hiszen nem mindegy, hogy mikor vásárolunk és mikor adunk el.

Lehet szó akár tőzsdéről, akár ingatlanról, örök érvényű szabály, hogy ha olcsón veszek és drágán adok el, akkor nyerek.

Az ingatlanbefektetéseknél azért vagyunk kicsit jobb helyzetben az időzítés szempontjából is, hiszen talán könnyebben kiszámítható az ingatlanpiac, mint mondjuk egy tőzsdei árfolyam, vagy egy befektetési jegy árfolyama. Itt nem naponta változnak az árak, hanem trendek vannak, amik nagyjából előre láthatóak.

Most például arra számítanak, hogy még legalább 2-3 évig felfelé fog ívelni a lakások ára. Persze előfordulhat, hogy ez mégsem így lesz, de akkor azt viszonylag gyorsan fogod ingatlanbefektetőként érzékelni a piacon, és míg az árak várhatóan hónapok alatt fognak visszaesni, Neked lesz időd lereagálni, és akár időben értékesíteni a lakásaidat.

Bárhogy is döntesz befektetéseiddel kapcsolatban, azt az egyet soha ne feledd, hogy minél többet tanulsz és fejleszted magad a témában, annál jobban fogod érezni, hogy mi az a befektetési forma, ami számodra a legmegfelelőbb.

“Befektetni nem kockázatos. Tudás nélkül befektetni viszont rendkívül kockázatos.”

Robert T. Kiyosaki