Sokan azt gondolják, hogy az ingatlan eladásra történő felkészítése (Home Staging) és a lakberendezés egy és ugyanaz. De a Home Staging esetében ennél jóval többről van szó. Nézzük, hogy milyen összefüggések, hasonlóságok és különbségek vannak.

A lakberendezés főként a hangulat megteremtéséről szól.

Egy lakberendező

 • Kialakít egy olyan életteret, ami tökéletes otthon lehet az ott lakók számára, 100%-ig rájuk szabva.
 • Kijelöli a lakás tereit, és megfelelő funkciókkal látja el azokat.
 • Játszik a színekkel és egy egységes arculatot teremt az élettérben.
 • Segít egységesíteni a tér stílusát a megfelelő anyagok alkalmazásával, dekorációs elemek kiválasztásával.

A Home staging szó szerinti fordításban a lakás színpadra állítása.

Egy home stager

 • Egy olyan lakás létrehozására törekszik, amibe bárki bele tudja képzelni magát.
  • Kialakít egy olyan életteret, ami vonzó lehet egy potenciális vevő számára. Ezt úgy éri el, hogy nem szabja rá senkire a lakást, sokkal inkább személyteleníti azt.
 • Segít meghatározni az ingatlanban rejlő anyagi potenciálokat
  • Különböző alternatívákat mutat a lakás kialakíthatóságára és meghatározza az egyes alternatívák alkalmazása mellett elérhető eladási árakat
 • Meghatározza az ingatlan előnyeit és segít felkészíteni a lakást az értékesítésre ezen előnyök kiemelésével
  • Nem alkalmaz nagyon extravagáns lakberendezést, kerüli az erős falszíneket és túlságosan egyedi kiegészítőket, főként jó benyomást szeretne kelteni és egy lehetőséget mutatni arra, hogy mit lehet kihozni az ingatlanból.

A lakberendezés tehát része a Home Stagingnek, de emellett számtalan egyéb feladatot is magában foglal.

Ingatlanpiaci elemzés, értékbecslés

Ez nem azt jelenti, hogy makrogazdasági szinten elemezzük az ingatlanpiacot, bár folyamatosan frissítjük tudásunkat ezen a területen is. Ahhoz, hogy meghatározzuk egy ingatlan piaci árát, nagyon részletes, szűk területi piacelemzést kell végrehajtani. Ha bővebben érdekel a téma, akkor a Hogyan állapítsd meg egy ingatlan piaci értékét? című cikkünkben elolvashatod a részleteket.

Marketing

A lakás tökéletes eladásához megfelelő marketing ismeretek is szükségesek.

Ez nem csak azt jelenti, hogy feltesszük különböző online fórumokon az ingatlan hirdetését. Azt is, hogy mindezt milyen formában tesszük vagy hogy mit teszünk még azért, hogy ne csak hirdessük, de el is adjuk.

Lényegében még az ingatlan felkészítése előtt érdemes egy vevői célcsoportot meghatározni, mielőtt nekikezdünk az egésznek. Ezután úgy kialakítani a lakást, hogy pont az adott célcsoport számára tökéletes ingatlant alkossunk.

Ne feledjük, az ingatlanhirdetés nagyon fontos!
Az ingatlanhirdetések siralmas állapotot tükröznek. Sokszor azt látni, hogy rumlis nappalik, és koszos konyhák kerülnek fel az ingatlanhirdetések képei közé vagy például egy 60 milliós lakást 3 soros hirdetési szöveggel szeretnének értékesíteni. Hidd el, hogy nem mindegy, hogy hogyan találkozik a vevőd első alkalommal a lakásoddal! A tökéletes ingatlanhirdetésről szóló cikkünkben erről a témáról bővebben olvashatsz.

Befektetés elemzés

A Home Staging esetében mindig arról van szó, hogy valamekkora befektetés szükséges ahhoz, hogy maximalizálni tudjuk az ingatlan eladási árát.

Egy home stager általában több befektetési lehetőséget is felvázol az ingatlan felkészítése előtt. Persze mindig csak azokat a verziókat veszi számításba, aminek tényleg van értelme. Egy viszonylag felújított lakásban elegendők lehetnek a kisebb javítások, szépészeti beavatkozások, rendrakás és nagytakarítás. De egy közepes állapotú lakásnak ennél már jóval többre van szüksége.

A home stager feladata meghatározni, hogy mit és mennyit érdemes rákölteni a lakásra ahhoz, hogy az valóban megtérüljön. Emellett meghatározza azt is, hogy várhatóan mennyivel többért lehet majd értékesíteni az ingatlant, ha a megfelelő „beruházások” megtörténnek. Ez persze azt is előrevetíti, hogy még a felkészítés megkezdése előtt konkrét költségvetési tervek vannak az ingatlan felkészítési költségekről, amitől nagyon minimális mértékben lehet csak eltérni.

Emellett persze számtalan egyéb feladat van, amiről beszélhetnénk még. A Home Staging Gyorstalpaló nevű ingyenesen elérhető anyagunkban tudsz tájékozódni bővebben.