Egy lakás bérbeadása sokban hasonlít az ingatlanértékesítésre, hiszen ugyanúgy el kell adnod a lakást egy bérlőnek, minél magasabb áron. Ráadásul ebben az esetben talán még fontosabb a megfelelő berendezés és hangulatteremtés, hiszen itt tényleg egy olyan életérzés megalkotása a cél, ahova bárki szívesen beköltözne akár azonnal.

Sokszor találkozom azzal a mentalitással, hogy lakástulajdonosként nem akarnak költeni az ingatlanra, hiszen úgyis csak egy bérlő lakik majd benne.

No de nem mindegy, hogy milyen bérlő…

Azzal, hogy megfelelő állapotban kínálod bérbeadásra az ingatlant, több szempontból is már előzetesen szűröd a leendő bérlődet.

  1. Ha szép állapotú lakást adsz bérbe, akkor megkérheted az árát

És mivel a bérbeadási szerződés megkötésekor kérsz több havi kauciót, így tudhatod, hogy a potenciális bérlőd hajlandó és képes-e ezt a magasabb összeget is kifizetni. Ebből következtethetsz az anyagi helyzetére, ami számodra igen fontos kérdés, hiszen minden hónapban fizetnie kell Neked a bérleti díjakat. (Olvasd el az ingyenesen elérhető Bérbeadási kisokosunkat! Ebben részletesen írunk még tanácsokat a bérbeadás technikai részleteivel kapcsolatosan)

  1. Ha valaki szép lakást szeretne bérelni (akár magasabb áron), akkor biztos lehetsz benne, hogy értékeli is a szépet

Nem azért fog egy jó állapotú lakást választani, hogy azt majd gyorsan tönkretegye és lelakja. Ha odafigyelsz a bérlődre, akkor Ő is oda fog figyelni Rád! Én személy szerint hiszek abban, hogyha jót adsz a másiknak, akkor megbecsül majd annyira, hogy Ő is jót adjon vissza. Persze az élet nem mindig igazolta vissza ezt a hiedelmemet, de azért általában igen. Az mindenesetre biztos, hogyha szép állapotú lakást adsz át a bérlődnek, és szereti azt a helyet, ahol lakhat, akkor vigyázni is fog rá, hiszen egy kicsit a magáénak is fogja érezni.

  1. Ha szép helyen lakik valaki, és elégedett, akkor azt nehezen hagyja ott

Igen, ez egyben azt is jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel találsz hosszú távra bérlőt abban az esetben, ha egy kiváló állapotú lakást adsz bérbe. És ne felejtsd el, hogy egy bérbeadónak az a legdrágább, ha éppen senki nem lakja a lakását, és bérlők után szaladgál.

A másik ilyen sztereotípia, hogy „De hát a lakásfelújítás, és berendezés ára nem jön majd vissza a bérleti díjból. Nem éri meg megcsinálni!”

Na igen, itt jön egyből a helyes válasz: Home Staging

Mérlegelni kell ugyanis, hogy mi az, ami várhatóan megtérül a bérbeadás időszaka alatt, és mi az, amit már nem érdemes megcsinálni.

Egy közepes állapotú, 1 szobás kislakást mondjuk 80-100 ezer forintért lehet kiadni a 7. kerületben, egy felújított lakást kb. 130 ezerért, egy full extrás, berendezettet pedig akár 150-160 ezerért is. (Persze az albérleti díjat sok minden egyéb befolyásolja, például egyáltalán nem mindegy, hogy a lakás a 7. kerületnek melyik részén van.)

Mindenesetre akár a dupláját is el lehet kérni bérleti díjban egy teljesen felújított, berendezett lakásért.

Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy akkor cseréltess ki mindent a lakásodban, és csináld meg vadiújra, de igenis számolj azzal, hogy mennyivel többet kérhetnél, ha szebb lenne.

És ne feledd! A szép nem mindig jelent nagyon-nagyon drágát!

Ha nincs pénzed, akkor álljatok össze a barátaiddal és egy hétvégét szánjatok a lakás kifestésére. Teszem hozzá, hogy a festés csak akkor segít, hogyha alapjában véve szépek a falak, vagy normális a villanyvezeték hálózat. Ha nagyon felújítandó a lakásod, és műszakilag sincsen rendben, akkor kérlek ne csinálj esztétikai javításokat rajta, mert egy ilyen lakást nem éri meg home stagingelni.

Vegyél egy pár használt, de szép bútort! Az első projektjeinknél például mi is a jofogas.hu-n szereztük be a lakásba a bútorokat. Igaziból senki nem mondta volna meg, hogy nem újak, és volt olyan, amit tizedáron vettünk meg.

De ha még arra sem telik, akkor akár ingyen is hozzájuthatsz régi bútorokhoz. Ezeket is lefestheted vagy kidekorálhatod a mai trendekhez igazítva. Légy kreatív!

Összességében tehát azt ajánljuk, hogy igenis készítsd fel a lakásodat bérbeadásra

Mit kell tenned azért, hogy gyorsan és az elérhető maximális áron add bérbe az ingatlanodat?

A feladat nagyon hasonló, mint az eladásra történő felkészítés során. Hozzáértő Home Staginggel azonnal elérheted a célodat. Ha kíváncsi vagy mit kell tenned pontosan, akkor olvasd el az ingyenesen elérhető Home Staging gyorstalpalónkat!