A lakásbefektetés napjainkban az egyik leghatékonyabb módja meglévő tőkénk növelésének. A banki betéti kamatok a nullához közelítenek, az egyéb pénzügyi befektetési lehetőségek a hétköznapi ember számára sok macerát és utókövetést igényelnek.

Az ingatlan befektetések biztonságát és értékállóságát nem kell bemutatni. Nem véletlen, hogy a bankok és egyéb hitelezők számára a legáltalánosabban elfogadott fedezet az ingatlan.

Az ingatlan minden földi halandó számára elérhető tulajdon, mely olyan passzív jövedelemforrás lehet, ami – ha okosan vásárolunk -, bármikor könnyen készpénzzé is tehető befektetés. Ráadásul az elmúlt pár évben az ingatlanok árai egyre magasabbra törtek, és őszintén szólva senki nem tudja, hogy ennek hol a vége. Így jelentős értéknövekedési lehetőség is van a lakásbefektetésekben manapság.

Miért ajánljuk az ingatlanbefektetéseket?

  1. Lassan változó körülmények

Nem vagy kitéve olyan külső tényezőknek, ami gyors változásokat hozhat, például nem vagy kitéve egy napi árfolyamnak, ami nem rajtad múlik. Persze az ingatlanárak bezuhanhatnak, de nagy valószínűséggel nem olyan hirtelen, hogy azt ne tudd ügyesen lereagálni. Nem véletlen, hogy a Bankok is például ingatlanfedezetet kérnek egy hitelfelvétel során, hiszen ez egy olyan értékálló tulajdon, ami általában nem veszít gyorsan az értékéből.

  1. Te hozod a fontos döntéseket

Egy bankbetétnél a Bank határozza meg a kamatot, egy befektetési alapnál a befektető ház állítja össze a befektetési jegyeket, ami a portfóliót alkotja, ezáltal Neked, mint befektetőnek vajmi kevés ráhatásod lesz a hozam mértékére. Egy ingatlanbefektetésnél ezzel szemben Te döntöd el, hogy melyik lakást veszed meg, mekkora tőkét fektetsz a projektbe, mennyiért értékesíted a végén, vagy esetleg kinek adod bérbe. Minden fontos tényező rajtad múlik, ezáltal nagyon sok mindenre lehet befolyásod szemben például a pénzügyi piacon fellelhető befektetési formákkal.

  1. Magas hozamok érhetők el

Az ingatlanbefektetések világában olyan profitokat lehet elérni, ami (főleg jelen piaci környezetben) nemigen teremthető elő más módon.

  1. Passzív jövedelem lehetősége

Ha hosszú távon adod bérbe ingatlanjaidat, akkor megteremthetsz magadnak egy olyan anyagi biztonságot, ami folyamatos bevételt jelenthet számodra.

  1. Viszonylag kis tőkével is elindulhatsz

Sok lehetőséged van bevonni egy-egy ingatlanügyletbe külső forrásokat, gondolok itt a bankhitelekre, befektetői társakra, egyéb kölcsönökre.

  1. Idegen tőke bevonásával magasabb hozamot érhetsz el

Ha nem saját magadnak finanszírozod a teljes projektet, hanem külső forrást veszel igénybe, akkor a saját tőkebefektetésed magasabb hozamot érhet el, mintha csak saját tőkével dolgoztál volna. Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha egy ingatlant bérbeadsz, abból folyamatos bevételed lesz, ami megint csak plusz jövedelmet fog teremteni, így ez megint csak újra hitelezhető. Így lényegében beindul egy olyan spirál, ami által egyre több és több ingatlant tudsz külső forrásból finanszírozni.

„Befektetni nem kockázatos, tudás nélkül befektetni viszont rendkívül kockázatos.”

Robert T. Kiyosaki

Szeretnél az ingatlanbefektetésekről többet tudni? Olvasd el az ingatlanbefektetési stratégiákról szóló cikkünket is!