Az elmúlt pár hétben megnéztünk az ingatlanpiacon pár újraépített lakást a belvárosban. Gondoltuk minek szórakoznánk egy teljes felújítással, ha rengeteg olyan befektető van, aki megteszi ezt helyettünk. Ennek a tapasztalatait osztjuk meg most Veletek.

Az alapkoncepció

Kitaláltuk, hogy veszünk egy már kész lakást, amit már felújítottak ugyan, de még hiányzik például a konyha vagy javítani kell egy-két helyen a falakat stb. Apróbb hibák minden felújításnál vannak, mi is még kétszer-háromszor visszamegyünk javítani a csapatunkkal, mielőtt azt tudjuk mondani egy lakásra, hogy KÉSZ! Ráadásul nagyon sokszor már csak akkor vesszük észre az apróbb hibákat, ha már harmadszorra takarítjuk ki a lakást, bekerülnek a végleges lámpák, megvilágítások, vagy éppen már be van rendezve teljes körűen a lakás, de valami mégis nagyon szúrja a szemünket, ami mindenképpen javításra szorul.

Mi minden hibát javítunk a lakásainkon, de sok befektető ezzel már nem szórakozik egy projekt végén. Minél előbb le akarja zárni az adott ingatlanbefektetést, és kezdeni a következőt.

Szóval körbenéztünk a piacon, megnéztünk kb. 20-30 lakást a 6.-7.-8.-9. kerületben, szinte mindegyiket ingatlanbefektető vette meg, újította fel, és utána próbálta meg értékesíteni.

Nos, azt kell mondjam, hogy siralmasan elborzasztó állapotok vannak az ingatlanpiacon.

Őszintén szólva én teljesen kiborultam….

Hogy miért is?

Mert általánosságban elmondható, hogy az úgynevezett “felújított” lakások között véleményem szerint kb. 80%-a inkább felújítandó kategóriának minősül. Ráadásul az “újszerű” lakások esetében az ingatlanbefektetők legtöbbször csak látszatfelújításokat csinálnak!!!

Nem gondolják át, hogy mit akarnak kihozni a lakásból.

Nincsenek előzetes tervek, nincsen a berendezésre vonatkozó határozott elképzelés. Nincs azzal gond, ha egy ingatlanbefektető nem rendezi be a lakást, mielőtt piacra dobja (azaz van, hiszen gyakorlatilag mit sem tud a Home Staging-ről, de ezt most engedjük el), DE! igenis kell egy konkrét elképzelés a végső berendezésre vonatkozóan, hiszen nem mindegy, hogy a galérián hogyan lesz majd világítás, vagy például hogy a TV kiállások hova kerülnek. Ha nincsenek meg a megfelelő villany és vízkiállások a konyhában, akkor pedig lehet újrahúzni a teljes konyhafalat.

Nem próbálnak meg értéket növelni, csak megcsinálják az “alapot”.

Nem gondolkoznak konstruktívan, nem próbálnak meg kihozni egy plusz szobát például a konyhából, mivel az mondjuk fél milliós többlet költséget jelentene a felújítás során. Abba persze már nem gondolnak bele, hogy egy plusz félszoba meg minimum 2 milliót jelent az eladási ár tekintetében. Nem raknak be egy rendes konyhát, megveszik a 100 ezres verziót az valamelyik lakberendezési áruházban. Nincs is ezzel baj, de legalább nézzen már ki normálisan, vagy legalább a technolóigai sorrendre figyeljenek ilyenkor.

Szörnyen rossz kivitelezés

Őszintén szólva kicsit sem érdekli őket, hogy 3 héttel a felújítás után penészednek a falak, vagy például hogy ha bekötünk egy villanytűzhelyet, és a mosógéppel együtt megy, akkor lecsapja a biztosítékot ez a mutatvány… Ami azért nem egy ördögtől való gondolat, valljuk be.

Úgyhogy igen, a mi lakásaink drágák! Tény és való! De azért, mert a mi lakásaink úgy vannak megcsinálva, ahogy azt meg kell csinálni.

  • Itt nincs rossz helyen egyetlen egy konnektor sem, és egy 30 nm-es lakásban az alap, hogy minimum 30-35 konnektort rakunk.
  • Kb 15-ös biztosítéktábla van, hogy ott aztán biztosan ne legyen probléma az árammal (az átlag kislakásokban 3-4-es). Emiatt is van, hogy simán lecsapja a biztosítékot, ha túl sok műszaki vagy háztartási gépet kapcsolsz be egyszerre a lakásban.
  • A nyílászárók még kívülről is rendesen körbe vannak dolgozva, és nem a purhab lóg ki az ablak szélén.
  • A laminált parketta/padlóburkolat rendesen le van rakva, és nincs 3-10 centis szintkülönbség a szoba két végében (Igen, találkoztunk 10 centis szintkülönbséggel is az egyik „felújított” lakásnál).
  • A burkolatok széle nincsen letörve, és nem próbáljuk meg ezt elcsalni a fugával (ez a felújított lakások kb. 50%-ánál felismerhető volt, úgyhogy erre nagyon figyeljetek lakásvásárlásnál kérlek!!)
  • Sőt, ha mozaikot rakunk fel a fürdőszobába, akkor az egyenesen van felrakva, és nem hepehupás az egész kád fala… (a mozaikkal díszített falak 90%-a nem megfelelően volt kivitelezve)

Ha nálunk valami nem stimmel a burkolattal, akkor azt bizony leverik, és újrarakják… és igen, volt olyan, hogy csak harmadszorra sikerült jól felrakni… (Tény és való, hogy ez még abban az időszakban volt, amikor még alvállalkozókkal dolgoztunk együtt. Most már hál’Istennek alkalmazottakkal dolgozunk, akik jól ismerik az igényeinket. Ha nem jó egy fal, akkor ezt már azelőtt észreveszik, mielőtt odaérnénk, és nagyrészt addigra már önállóan ki is javítják. Hálásak is vagyunk értük!)

Igen, a mi lakásaink drágák, mert mi igen sok energiát teszünk bele, hogy megfelelő minőséget nyújtsunk a vevőinknek.

Egy felújítás soha nem egyszerű. Folyamatosan megoldandó feladatok, és problémák vannak, melyekre gyors és a lehető legjobb döntések kellenek. Ez rengeteg energia! Aki még nem csinált ilyet, az nem is tudhatja, hogy milyen ez. Érdemes egyszer ebben is átlépni a komfortzónát és kipróbálni: elég idegőrlő tud lenni, amikor a már kész lakásban például csőtörés van a szomszédban, és eláznak a frissen festett falak (velünk már ugyanis ez is megtörtént). Persze idáig el kell jutni, és először is találni kell egy kivitelezőt, akivel lehet együtt dolgozni… (mostanában ugyanis ez a legnagyobb probléma)

Mi viszont soha nem hagyjuk annyiban, nem csinálunk fél munkát, nem hagyunk a vevőnknek plusz feladatokat és megoldandó problémákat. Ha a mi lakásunkat veszik meg, akkor minőséget kapnak. És igen, a minőséget (és a beletett rengeteg munkát és energiát) meg kell fizetni.

Garanciát vállalunk

Azért ne értsétek félre, ez nem azt jelenti, hogy nálunk nincsenek hibák, mert előfordul. Hiszen csak az nem hibázik, aki nem dolgozik…

DE! Egyrészt mi minden apró hibát kijavítunk, amikor a lakást felkészítjük az eladásra, másrészt 1 éves garanciát vállalunk a lakásainkra, így ha bármilyen műszaki probléma felmerül a lakás átadását követően, még 1 évig javítunk mindent.

De bárki választhatja az olcsóbb lakásokat is. Mindenki eldöntheti, hogy mit szeretne megfizetni, és neki mennyit ér az ideje és energiája!

Végigszenvedhet egy több hónapos, akár több éves felújítást, vagy évekig nézheti a töredezett csempéket a fürdőszobában, és szidhatja magát, amikor elfelejti, hogy a franc, megy a mosógép, amikor sütni akar egy tojásrántottát…

Mindenesetre a mi lakásaink csak bizonyos nézőpontból drágák, egy másik nézőpontból pont hogy olcsók, hiszen átgondoltak, szépek, kompaktak, így időt és energiát spórolunk a vevőinknek.

Ismétlem! Mindenki eldöntheti, hogy mit szeretne megfizetni, és neki mennyit ér az ideje és energiája!