Részletesen beszámolunk Neked az István 2.0. lakásbefektetési projektünk tapasztalatairól, olyan őszintén, mintha legjobb barátunknak mesélnénk róla. Nemcsak azt mondjuk el, hogy mit csináltunk pontosan, hanem azt is, hogy mindez mennyibe került, mennyi idő volt, és hogy mennyit keresett rajta a befektető.

Mit csináltunk pontosan?

Az egyik befektetőnk ismerősön keresztül keresett meg minket lakásbefektetési céllal. Az elképzelése eredetileg az volt, hogy szeretne egy kislakást, amit hosszú távon bérbead, és így a nyugdíja mellett egy kis jövedelemkiegészítése lesz minden hónapban. 

Sokat beszélgettünk vele, elmondtuk neki, hogy hol dolgozunk, milyen lakásokat csináltunk az elmúlt időszakban, és milyen hozamokat tudtunk elérni a lakásprojektjeinkkel. Emellett felhívtuk arra is a figyelmét, hogy a projekt végén mindenképpen javasoljuk a lakás piacra dobását. Hiszen így lényegesen magasabb hozam érhető el, mintha csak bérbeadná az ingatlant. Megállapodtunk abban, hogy elsősorban továbbértékesítési céllal készítjük el a lakást, de ha mégsem tudjuk olyan áron értékesíteni, ahogy szeretnénk, akkor bérbe adja hosszú távon.

Mindenesetre a konstrukciónkra és a közös munkára szinte azonnal igent mondott.

Jellemzően a belvárosban, azon belül is a 7. kerület külső részén kerestünk ingatlant, mivel ezt gondoltuk a legideálisabb befektetési lehetőségnek abban az időszakban. Nagyon gyorsan találtunk lakást, de ez legfőképpen annak köszönhető, hogy mi folyamatosan figyeljük az ingatlanpiacot. Emellett több olyan partnerünk van, aki gondol ránk abban az esetben, ha jó befektetési célú ingatlant talál.

Ideális volt a projekt minden szempontból: szinte azonnal át tudtuk venni a lakást, és azonnal megindulhatott a felújítás is. 

A felújítás során:

  • nyílászárókat és bejárati ajtót cseréltünk,
  • kibontottunk részben egy falat,
  • újrahúztuk a villanyvezetékeket, és a vízcsöveket,
  • átalakítottuk a fürdőszobát,
  • újraburkoltuk a fürdőt és a konyhafalat,
  • talajkiegyenlítettünk, laminált parkettáztunk,
  • festettük az összes falat, tapétáztunk egy falrészt,
  • beépítettük a konyhabútort (beépített hűtővel, mosógéppel, mosogatógéppel, sütővel és főzőlappal).

Ezután jöhetett a takarítás, a berendezés és stylingolás, majd a végén az értékesítés.

Persze ezt most így nagyon gyorsan végighadartam, de azért rengeteg szervezés, tervezés és munka van emögött… (Ebben a cikkben elsősorban a befektetési, pénzügyi oldalt mutatom be, ha kíváncsi vagy a lakás átalakulására is, akkor az István 2.0 projekt oldalon megtalálod.)

Mennyi idő alatt zajlott le a teljes lakásbefektetés?

A befektető eredetileg 2017. november 25-én keresett meg minket lakásbefektetési céllal.

Szerencsénk volt, hiszen gyakorlatilag 1 hét alatt találtunk egy megfelelő ingatlant, amit 2017.12.10-én már le is foglalóztunk, így kezdetét vehette a projekt.

Annak ellenére, hogy a karácsonyi időszak is beleesett a felújítási munkálatokba, kb. 2 és fél hónap alatt zajlott le a teljes felújítás és plusz 2 hét alatt az egyéb feladatok, így 2018. 03.13-án lettünk készen mindennel.

Ez azt jelenti, hogy a lakás foglalózásától számítva 3 hónap telt el a KÉSZ állapotig.

Mennyi idő alatt zajlott le az értékesítés?

Az elkészülés napján már rögtön 2 érdeklődő is megnézte a lakást, hiszen a Facebook oldalunkon folyamatosan bemutatjuk elkészülő projektjeinket, és nagyon sokaknak megtetszett már az előzetes képek alapján. Délután fél4-kor végeztünk a berendezéssel és stylingolással, majd fél5-kor, és 5-kor megnézték a lakást. És legnagyobb meglepetésünkre aznap rögtön el is kelt az ingatlan, hiszen az egyik érdeklődő igen komolynak bizonyult, és szinte azonnal ajánlatot is tett a lakásra, amit elfogadtunk.

Tehát lényegében másfél óra alatt eladtuk a lakást, így a lakás foglalózásától kezdve az eladásig mindössze 3 hónap telt el!!!

 

Azt ígértem, hogy a pénzügyi részletekbe is betekinthetsz. Lássuk a medvét!

Fontosnak tartom elmondani, hogy ez a lakásprojekt 2017 év végétől 2018 év elejéig tartott, azóta körülbelül 7-8 millióval nőttek az ingatlanárak ezen a környéken, és a felújítási költségeink is jóval magasabbak.

Az ingatlanbefektetéseknél a vásárláskor dől el a profit mértéke.

Ez a szabály ennél a lakásnál is érvényes volt. Nagyrészt az alacsony árnak volt köszönhető a profit mértéke, hiszen a legtöbb egyéb tényező előre látható.

A befektető nettó (adózás utáni) profitja 2 millió Ft lett, és mindezt 3 hónap alatt tette zsebre. Tegyük hozzá, hogy mindeközben neki semmi dolga nem volt, emellett bejárt dolgozni (nyugdíj mellett dolgozik is), és egyébként saját kíváncsiságától vezérelve megnézte kétszer, hogy hogy is állunk a lakással.

Ha bérbe adta volna az ingatlant, akkor az adózott bérleti díja körülbelül havi 100.000 Ft lehetett volna, ami éves szinten 1.200.000 Ft. Ezzel szemben így 3 hónap alatt keresett 2.000.000 Ft-ot.

A befektető nagyon boldog volt a projekt zárásakor, hiszen 3 hónap alatt 60%-kal magasabb hozamot ért el, mint bérbeadásból 1 év alatt ért el volna.

Persze ehhez az eredményhez a csillagok igen szerencsés együttállása is szükséges volt, hiszen gyorsan át tudtuk venni a lakást az eladó féltől, és gyorsan tudtuk a projekt végén értékesíteni is. Azért azzal kell számolni, hogy egy-egy ilyen lakásbefektetés körülbelül 5-7 hónap alatt fut át teljes mértékben. Mindenesetre ha 6 hónappal számolunk is, még úgyis körülbelül éves szintű nettó 20-25%-os hozam elérhető.

Téged is érdekel az ingatlanbefektetés?

Írd meg nekünk hozzászólásban, hogy Te milyen ingatlanbefektetési stratégiában hiszel.